Haal Serious Request naar Nijmegen!

Ja, je leest het goed. Het Glazen Huis moet in 2016 naar Nijmegen komen. Na steden als Haarlem, Leeuwarden en volgend jaar Heerlen, waar normaal geen hond komt, moet het evenement maar eens een haar kampement opslaan in de oudste stad van het land. Het Glazen Huis stond zelfs nog nooit in Gelderland. We laten een stad als Arnhem of Apeldoorn toch niet met dit spektakel aan de haal gaan?

Naast de uitspraak ‘snoeien om te groeien’ is er ook ‘wat u zaait, zult u oogsten’. Daarmee zijn ze in Nijmegen blijkbaar nog niet zo bekend. In 2010 ging Serious Request aan de Nijmeegse neus voorbij, toen kwam ‘het huis’ naar Eindhoven. Twee jaar later haakte de Keizerstad af; de kosten waren volgens de gemeente te hoog. De drie dj’s werden opgesloten in Enschede. Kosten voor de gemeente waren vier ton, maar (alleen al) de horeca verdiende er twintig miljoen euro aan. De stad kreeg 320.000 bezoekers. Betere citymarketing kun je niet hebben als stad.

Zaaien voordat je kunt oogsten, dus. Vier ton is een hoop geld, maar als je het bedrag eruit kan halen, waarom zou je het dan niet doen? Leiden verdiende het met de editie van 2011 terug en sindsdien is de opbrengst alleen maar gestegen. Dus: goed onderzoek doen naar het financiële plaatje en als het er aantrekkelijk uit ziet: kandidaat stellen. Het Glazen Huis op de Grote Markt met de dan uit de steigers zijnde Stevenstoren op de achtergrond. Prachtig gezicht, toch? En zet dan alsjeblieft het podium voor dat wanstaltige Valkhofmuseum, dan zijn we daar voor zeven dagen vanaf.

Natuurlijk, het is een ontzettend massaal evenement, veel groter dan voorheen. Maar een stad als Nijmegen moet dit een keer hebben georganiseerd. Als Enschede, Breda, Leeuwarden, Haarlem en out of all places Heerlen het kunnen, kan Nijmegen dat toch ook? De ruimte is er en de Grote Markt is zo’n beetje het horecahart van Nijmegen. Een goede verbinding met openbaar vervoer en auto, zeker nu de nieuwe brug in gebruik is genomen en straks ook nog de vernieuwde kruising bij de Neerbosscheweg.

Het enige dat we missen is een – in mijn ogen – enthousiaste gemeenteraad. Tuurlijk, sommige raadsleden zien het vast wel zitten, maar we moeten er met zijn allen achter staan. Het wordt wel eens tijd. Nijmegen bewijst ieder jaar met de Vierdaagse een groot evenement te kunnen organiseren. De subsidie van de gemeente aan de Vierdaagse is ook ruim twee ton, maar soit. Misschien moet Nijmegen zich maar focussen op het kopen van nieuwe natuurtegels of de bouw van een klimaatwinkel. Schijnt financieel ontzettend aantrekkelijk te zijn.

Geef hieronder jouw mening over het Glazen Huis.

Bronnen:
Afbeelding Glazen Huis Groningen, M. Meijer, Panoramio.com
Afbeelding Grote Markt Nijmegen, Bert Kaufmann, Panoramio.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s