‘Sony krijgt het niet makkelijk tegen de media’

Sony wil media die doorgaan met de verslaggeving over gehackte bedrijfsgegevens aansprakelijk stellen voor eventuele schade of verlies. Volgens advocaat Remco Klöters zal dat juridisch niet eenvoudig worden voor het Japanse bedrijf. Door de hack van de zogenoemde groep ‘Guardians of Peace’ lekten e-mails, adressen en zelfs het filmscript voor de nieuwe James Bond-film uit.

Onder andere The New York Times, Variety en The Verge ontvingen een brief van de advocaat van Sony, David Boies. Hij verzoekt de media namens Sony het downloaden van gehackt materiaal te stoppen en bestaande informatie te verwijderen. “Het zal niet makkelijk worden om dat toegewezen te krijgen”, stelt Klöters. “Maar ik snap wel dat ze het eisen. Een beetje schrik aanjagen.”

Grondrechten
Volgens Klöters staan er in deze zaak twee grondrechten tegenover elkaar. “Aan de ene kant de uitingsvrijheid van de journalist en aan de andere kant het eigendomsrecht van Sony. Er is wel sprake van een verminderd belang voor de journalist. Hacken mag niet. Maar als bijvoorbeeld gegevens worden gehackt waardoor het kabinet valt, is het publiceren daarover van maatschappelijk belang. Dan is er meer voor te zeggen. Hier gaat het over bedrijfsgegevens, dan is er veel minder maatschappelijk belang dat die gegevens bekend worden. Maar als dat eenmaal zover is, is er veel meer vrijheid om daar dan weer over te publiceren.”

“Het is nieuws en het was al openbaar”
Advocaat Remco Klöters

Toch zal het lastig worden voor Sony om iets te eisen van de media. “De eerste vraag die je moet stellen is of er gebruik wordt gemaakt van wederrechtelijk (in strijd met de wet, red.) verkregen gegevens. En dan ligt het er ook nog aan wat voor gegevens. Dit is puur bedrijfsinformatie, maar het is wel nieuws en het was al openbaar. De media zijn hier meer een boodschapper. Of je dan verantwoordelijk bent is maar de vraag. Vervolgens, als ze media aansprakelijk willen stellen voor de schade, zullen ze die schade moeten onderbouwen en uitleggen waarom de media toerekenbaar zijn.”

Aaron_Sorkin_at_the_Oxford_Union_1
Aaron Sorkin

Discussie
In de Verenigde Staten leidde de berichtgeving tot discussie. Scenarioschrijver Aaron Sorkin noemde in The New York Times elk medium dat doet wat de ‘Guardians of Peace’ willen ‘moreel verraderlijk en spectaculair oneervol’. “De ‘Guardians’ hebben alleen het balletje laten rollen. Ze wisten dat onze media er vol op zouden duiken. Ik begrijp dat de media regelmatig gestolen informatie publiceren. Zo verkregen ze de Pentagon Papers ook. Maar niets aan de documenten van Sony is van maatschappelijk belang, vergeleken met de Pentagon Papers. Er is dus geen reden om erover te publiceren”, besluit Sorkin.

“Journalisten doen wat de hackers willen”
Andrew Wallenstein

Andrew Wallenstein, hoofdredacteur van het Amerikaanse tijdschrift Variety, legde op de website uit waarom het blad berichtte over de gelekte gegevens. “Aan de ene kant vind ik het interessant om achter zaken te komen die ik anders nooit te weten zou komen. Aan de andere kant voelde ik me juist afgeremd door de omstandigheden waarin deze kans naar voren is gekomen.” Variety publiceerde onder andere gegevens uit gestolen mails en releasedatums van nieuwe films.

Wallenstein snapt ook dat de hackers de media gebruiken. “Journalisten doen in feite wat de hackers willen door de gelekte informatie aan de wereld te tonen. Vanaf het begin schuwde Variety niet om te verslaan wat er elke dag naar buiten kwam. Dat wil niet zeggen dat alles dat naar buiten kwam werd gepubliceerd. Persoonlijke informatie over bestuurders zou bijvoorbeeld een ‘no-no’ zijn.” Er is verder weinig bekend over de groep hackers genaamd ‘Guardians of Peace’. Ze hebben nog een ‘kerstcadeau’ voor de media in petto: een pakket met nieuwe informatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s