Whatsapp-nieuwsservice NRC Q blijkt succesvol

Als het aan NRC Q ligt is WhatsApp niet alleen een berichtendienst waar je met vrienden praat. Het online onderdeel van NRC, dat zakelijk nieuws publiceert, startte in september met een nieuwsdienst op WhatsApp. En dat loopt verrassend goed.

Volgens chef Freek Staps van NRC Q ‘appen’ al vele duizenden mensen met de website. “Blijkbaar vindt men het toch plezierig, nieuws via WhatsApp. En de mensen klikken ook daadwerkelijk op de berichten. We zien dat het werkt. Toen we ermee begonnen, hadden we geen idee wat we ervan moesten verwachten.” De BBC begon deze zomer met een WhatsApp-service rondom de verkiezingen in India. Met dat als voorbeeld wilde Staps het ook bij NRC Q.

Toegevoegde waarde
Screenshot_2014-12-09-12-41-58-1Met een snel medium als Twitter is het maar de vraag wat nieuws via WhatsApp toevoegt. Staps ziet een groot verschil. “Op Twitter kijk je even op je tijdlijn. Je ziet nooit alles, op een gegeven moment stop je met kijken. Het is een enorme stroom aan berichten. Op WhatsApp zie je het bericht meteen, want je bent er toch om te praten met vrienden. Wij zetten er dan een beetje nieuws tussen.”

Drie berichten
De keuze voor ‘slechts’ drie berichten is een bewuste, stelt Staps. “We willen de mensen niet storen. Misschien zijn er mensen die meer berichten willen, maar dat risico gaan we niet nemen.” Er dagelijks drie berichten uit kiezen, is wel lastig voor de redactie. “We publiceren dagelijks vijftien tot twintig berichten op de site. Er drie uit halen is een moeilijke keuze. We kijken wat het meest nieuwswaardig is.”

Respons
Lezers kunnen NRC Q ook terug ‘appen’. Volgens Staps gebeurt dat af en toe. “Soms is er wel eens iemand boos of heeft er iemand commentaar, maar de meeste berichten die we krijgen zijn positief en inhoudelijk. Zo hebben we als redactie direct contact met onze lezers.”

Wie via WhatsApp nieuws van NRC Q wil ontvangen, hoeft simpelweg ‘NRCQ ON’ te sturen naar het telefoonnummer dat op de site te vinden is. Je krijgt dan dagelijks tussen 08:00 en 22:00 maximaal drie nieuwsberichten toegestuurd. Als je het niks vindt, stuur je ‘NRCQ OFF’ en ben je weer afgemeld. Je komt met de service niet in een groepsgesprek terecht.

Toekomst
Volgens ontwikkelaar Wireless Services denken ook andere mediatitels aan een WhatsApp-nieuwsdienst. “Maar dat staat nog in de kinderschoenen”, vertelt Bas Jochems, CEO van het bedrijf. “Het is een universele dienst, elk bedrijf kan er in principe gebruik van maken. Niet alleen mediatitels zijn ermee bezig. Interpolis is er onlangs ook mee gestart. De dienst is nog niet zo oud, dus dat kan zich nog verder ontwikkelen.”

Bij NRC kijken ze momenteel of een WhatsApp-service ook voor nrc.nl geschikt is. “NRC Q is een soort proeftuin”, vertelt Staps. “Er is ruimte voor innovatieve ideeën zoals deze. Het werkt, dat merken we. Misschien komt het er ook wel voor de reguliere site.”

twitter whatsapp (3)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s