Het gebeurt wel, maar mag het ook?

Voetbalvines zijn steeds populairder onder de sportsites. Een mooie goal, een prachtige passeerbeweging of een opmerkelijk incident; binnen no-time staat Twitter bomvol met kleine fragmenten van maximaal zes seconde. Nog geen vijf minuten later staan deze acties ook op de sportsites. Tot grote vreugde van de voetbalfans, maar tot ergernis van de rechthoudende tv-zenders.

“Degene die de vine maakt, heeft de auteursrechten op het filmpje. Hij mag kiezen of hij het ter beschikking stelt aan een sportsite. Waar je wel nog rekening mee moet houden, is dat de huisregels van een stadion soms het maken van videobeelden verbieden. In dat geval is het filmen van de wedstrijd toch verboden, dan niet op basis van het auteursrecht, maar op basis van de overeenkomst die je aangaat met de stadionhouder op het moment dat je een kaartje koopt”, legt Advocate Anke Verhoeven, gespecialiseerd in auteursrecht uit.

“Zoals alle andere video’s zijn ze in de meeste gevallen auteursrechtelijk beschermd. De gewone auteurswet is daarop dus van toepassing, wat betekent dat je ze niet zomaar mag kopiëren of publiceren”, aldus Verhoeven.

Sportsites
Voetballiefhebbers kunnen ook voor de tv eenvoudig filmpjes maken van wedstrijdbeelden en die vervolgens verspreiden op social media. Sportsites kunnen deze vines embedden om zo hun lezers te lokken naar dat artikel. Zo hoeven fans geen abonnement van bijvoorbeeld FOX Sports meer af te sluiten om alle doelpunten te zien. “In beginsel heeft de partij die de beelden heeft gemaakt het auteursrecht op die beelden, maar het kan zijn dat die aan een derde zijn verkocht”, stelt Verhoeven. “Als je deze beelden reproduceert en/of publiceert heb je toestemming nodig van de rechthebbende, tenzij er een uitzondering geldt op basis van het auteursrecht. Relevante uitzonderingen in dit geval zijn bijvoorbeeld de thuiskopie-exceptie, de actuele reportage uitzondering en het citaatrecht.”

De rechthoudende tv-zenders hebben deze rechten voor flinke bedragen gekocht “Het is inbreuk op het auteursrecht”, zegt Alex Tielbeke van de Eredivisie CV en FOX Sports tegenover Metro. “Het is een internationaal probleem van de grote competities. We willen geen spelbreker zijn, maar hopen dat mensen wel weten dat het illegaal is.”

Voorwaarden
Om verspreid te mogen worden, dienen de korte fragmenten aan een aantal voorwaarden te voldoen, vooral met betrekking tot de duur. Zo moet de duur van de korte fragmenten gelimiteerd zijn op negentig seconden. Dat is geen probleem voor Vine, aangezien de maximaal opneemduur niet meer dan zes seconden bedraagt. Daarnaast moet men in principe altijd vierentwintig uur wachten voordat deze korte fragmenten mogen worden gebruikt, terwijl Voetbalvines meestal direct online staan en worden overgenomen door de media.

De Britse Premier League treedt momenteel keihard op tegen Voetbalvines. De bond heeft een technische oplossing bedacht, een stuk software dat het internet afstruint en beelden van de Premier League kan herkennen en offline halen. “Wie voetbal wil kijken moet dat doen op de plekken die wij daarvoor beschikbaar stellen”, vindt de bond. “We willen echt geen spelbedervers zijn, maar dit mag niet”, aldus een woordvoerder tegenover BNR.

Gevolgen
Als het filmpje inbreuk maakt op hun auteursrechten, dan kunnen de makers van de vine de website daarop aanspreken. Ze kunnen bijvoorbeeld een notice-and-takedown-verzoek doen. De website moet dan het filmpje wissen. Ze kunnen de website ook (uiteindelijk via de rechter) dwingen om schadevergoeding te betalen.

Vine is sinds januari 2013 een mobiele app van Twitter waarmee een video van zes seconden gemaakt kan worden die via de app, Twitter en Facebook gedeeld kan worden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s