‘Kinderen in het buitenland zijn veel goedkoper’

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie besloot vorig jaar oktober om het paspoort van veroordeelde pedoseksuelen in te trekken. Daardoor wordt het voor pedoseksuelen, met een hoge kans op herhaling, moeilijk gemaakt om in het buitenland kinderen te misbruiken. Maar de vraag blijft: verdienen veroordeelde pedoseksuelen niet een tweede kans? Zedenrechercheur Ria van den Heuvel geeft antwoord.

Naar aanleiding van het rapport ‘Barrières tegen kindersekstoerisme’ in september riep Corinne Dettmeijer, nationaal rapporteur mensenhandel, minister Opstelten op om het paspoort van veroordeelde pedoseksuelen in te trekken. In het rapport staat dat Nederlandse pedoseksuelen makkelijk kinderen in het buitenland kunnen misbruiken. Opstelten gaf hier gehoor aan.

De vraag blijft of veroordeelde pedoseksuelen niet een tweede kans moeten krijgen. Zedenrechercheur Ria van den Heuvel (54) van de politie Gelderland-Zuid is al 27 jaar in dienst en heeft hier een uitgesproken mening over: “Nee, veroordeelde pedoseksuelen zijn vrijwel altijd recidief. Het komt zeer vaak voor dat een pedoseksueel of pedofiel later weer in herhaling valt.”

U zegt ‘pedoseksuelen of pedofielen’, wat is het verschil tussen een pedofiel en een pedoseksueel?
“Een pedofiel kan verliefd worden op een kind en heeft daar seksuele gevoelens bij. Een pedoseksueel gaat hier doorgaans veel makkelijker mee om zonder daarbij gevoelens te hebben voor het kind. Een pedoseksueel krijgt meestal dan ook hogere straffen.”

Hoe vaak komt het voor dat een veroordeelde pedoseksueel of pedofiel opnieuw de fout ingaat?
“Heel erg vaak! Het is echt schrikbarend, ongeveer negentig procent van de veroordeelden gaat opnieuw de fout in. De drempel is laag om als veroordeelde pedoseksueel of pedofiel naar het buitenland te vertrekken. Een vliegticket is eenvoudig en goedkoop te boeken en een weeshuis oogt altijd als een goed initiatief. We moeten ze tegen henzelf beschermen.”

Krijgen recidieven een speciale behandeling?
“Het hele riedeltje begint weer van vooraf aan: eerst verhoren, dan een proces-verbaal opmaken, vervolgens weer verhoren, getuigenverklaringen opstellen door middel van studioverhoren die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Daarna wordt de recidief voorgeleid aan de rechter die de uiteindelijke straf beslist voor de persoon in kwestie.” 

‘Pedoseksuelen moeten harder gestraft worden’

Denkt u dat het een te volbrengen taak is om de paspoorten van zedendelinquenten in te nemen?
“Jazeker, ik vind dat psychologen of psychiaters deze taak op zich moeten nemen. Het is een hoge drempel en je zult zien dat het zeer effectief is. Bovendien, bij grote drugscriminelen wordt dit al met veel succes gedaan.”

Heeft het volgens u zin om het paspoort in te nemen als ze net zo goed in Nederland in herhaling kunnen vallen?
“Kinderen in het buitenland zijn vele malen goedkoper. Moeders in het buitenland verkopen hun kind aan bijvoorbeeld een pedoseksueel. In Nederland gebeurt dit niet. Bovendien is de sociale controle in Nederland veel groter vanwege de reclassering.”

In hoeverre is het een probleem dat zedendelinquenten nog steeds in Europa kunnen reizen?
“Ik vind het heel goed dat de minister kijkt waar de mogelijkheden liggen en daarin de grens opzoekt. Hij kan niet zomaar even een wet aanpassen, dus naar mijn idee heeft minister Opstelten gedaan wat hij tot nu toe kon doen. Bovendien is het risico voor veroordeelden pedoseksuelen of pedofielen om in herhaling te vallen in Europa vele malen kleiner dan buiten Europa. Dit komt door nauwe samenwerkingsverbanden en strengere beleid binnen de Europese Unie. Denk hierbij aan corruptie, mensenhandel en uitleveringsverdragen.”

Wat vindt u van de straffen die er op dit moment worden gegeven aan een pedofiel of pedoseksueel zoals een werkstraf van 240 uur?
“Belachelijk! De werkstraffen voor pedofielen en pedoseksuelen moeten worden afgeschaft. Er is alleen plaats voor celstraffen. Daarbij mogen van mij ook de celstraffen zeker twee keer zo zwaar worden, veroordeelden moeten naar mijn mening nog meer beseffen dat ze de fout in zijn gegaan.”

Denkt u dat er, buiten het innemen van het paspoort, nog andere oplossingen zijn?
“Momenteel is er al een andere oplossing, namelijk de chemische castratie. Dit zijn medicijnen die de veroordeelde pedofiel moet slikken om geen lust meer te krijgen, al moet ik er wel bij zeggen dat de pedofiel zelf mag bepalen of hij dit doet of niet. Verder zou ik niet op andere oplossingen komen.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s