Van crimineel naar filmster

Aniello Arena (46) is een Italiaanse acteur, talentvol en populair. Volgens vele Italianen is hij de ‘nieuwe Robert De Niro’. Hij speelde vorig jaar de hoofdrol in Reality, de nieuwste film van regisseur Matteo Garrone.

Arena verschijnt vrijwel nooit op de rode loper om van het succes te genieten. De ster zit een levenslange gevangenisstraf uit wegens het liquideren van drie mensen in 1991.

Camorra
Arena zit al meer dan twintig jaar vast in de gevangenis van het Toscaanse Volterra. Hier in Volterra zitten alleen zware gevallen, vaak afkomstig uit Napels, net zoals Arena. Op zijn 23e liquideerde hij er, als lid van een soort moordeenheid van de Napolitaanse maffia, Camorra, drie mensen van een rivaliserende groepering. Per ongeluk werd ook een achtjarig meisje geraakt.

Fortezza
In de gevangenis van Volterra zit al vijfentwintig jaar een theatergroep waar de uitsluitend gevaarlijke gevangenen toneel kunnen spelen. Zware criminelen zijn momenteel druk bezig met de repetities van Romeo en Julia van Shakespeare. Regisseur van de toneelgroep, Amando Punzo, licht de eerste ervaringen van Arena uit: “Eerst keek hij alleen toe, maar toen hij zijn eerste rol kreeg, bleek hij een rasacteur te zijn als hij zich eenmaal laat gaan. Hij neemt alles op, en dat uit zich dan. Het is geen toeval meer.” Hij gaat verder: “Ik werk altijd met een camera, zelfs tijdens het oefenen. Wij waren in een klein kamertje aan het oefenen. En regisseur Gorrone kwam langs tijdens de repetitie. Ik zei tegen Goronne dat hij moest filmen, want hij is ook een geweldige cameraman. Hij zag Annielo door de lens. Daarna complimenteerde hij hem, want hij deed het heel erg goed. Dat was volgens mij het moment waarop Gorrone Annielo ontdekte, door het oog van de camera. Hij is daarna nog een paar keer komen kijken en heeft vervolgens Annielo gevraagd om mee te spelen voor zijn vorige film Gomorra. Dat is niet gelukt, misschien is dat ook wel beter zo.”

Op het moment dat Gomorra werd gemaakt, had Arena nog niet de status om als gevangene buiten te mogen werken. Gomorra is een misdaadfilm waarin vaak geschoten wordt.

Artikel 21
In Italië kun je als gevangene ‘artikel 21’ verkrijgen. Dat is een status die het mogelijk maakt, na bijvoorbeeld twintig jaar goed gedrag, om als gevangene een aantal uur per week of maand buiten de muren te werken. De gevangenen die de status hebben, kunnen dus ook zo nu en dan op tournee met het theatergezelschap. Inmiddels mag ook Arena onder strenge voorwaarden buiten de gevangenis werken. Hij werd meteen door Gorrone gevraagd om de hoofdrol te spelen in zijn nieuwste film, Reality, een komedie over de invloed van realityprogramma’s. Aniello Arena kon op die manier de opnamen voor Reality bijwonen. “De politie kan wel altijd onverwacht komen controleren”, vertelt hij aan Nieuwsuur. “Zo kwamen ze de set op, op zoek naar een Napolitaanse crimineel. Ze troffen daar mij aan, in vrouwenkleren. Dat was wel even heel ongemakkelijk. Ik heb maar snel uitgelegd dat dat voor mijn rol was.”
Reality

Regisseur Matteo Garrone komt geregeld bij het theatergezelschap in de gevangenis van Volterra, omdat zijn vader daar als toneelcriticus over heeft geschreven. Hij zag daar Aniello Arena spelen, was onder de indruk en vroeg hem de hoofdrol in Reality te spelen.

Arena speelt een visverkoper die droomt van een plek in het Big-Brother-huis. Hij verliest langzaam de realiteit uit het oog. De film deed en doet het goed op festivals, en de acteur kreeg lovende kritieken. Reality won de Grand Prix in Cannes, en Arena werd genomineerd voor Beste Acteur. Hij wordt als een echte ster gezien in Italië. “Ik zie mezelf niet als ster. Ik zie mezelf meer als voorbeeld voor andere gevangenen. Door wat mij is overkomen, zien ze wat er mogelijk is, ondanks dat je levenslang moet zitten”, aldus Arena in Nieuwsuur. Antionio Rossini, een medegevangene van Arena: “Hij is niet veranderd. Hij is nog precies zoals eerst. Het grappige is dat je hem hier elke dag ziet, en dan verschijnt hij ineens op het witte doek. Ik vind het supermooi dat Annielo aan deze film heeft meegewerkt, want als hij het kan, kunnen wij het ook! Daar geloven we nu nog meer in. Ik ben er heel blij om, want ik ken hem al jaren en ik gun het hem van harte. Voor ons is het als we die film kijken, alsof we zelf ook meespelen, omdat we al jaren met hem spelen.”

Pijnlijk
De Napolitaan zegt wel degelijk nog aan de familie van zijn slachtoffers te denken, en hij realiseert zich dat zijn nieuwe sterrenstatus pijnlijk voor hun kan zijn. Er is kritiek van Italiaanse burgers dat een gevangene een hoofdrol krijgt in een film. Punzo ontkracht deze: “Ze laten geen ruimte voor het besef dat een mens kan veranderen. Arena is zo’n ander mens geworden.” Arena beaamt dit: “Ik heb de Annielo van twintig jaar geleden begraven.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s