Mediascholing is dé oplossing

Bijna dagelijks komen er op Facebook filmpjes langs van tieners die zelfmoord plegen omdat ze worden gepest. Sommigen zien pikante foto’s van zichzelf rond cirkelen op het internet en worden daar zo mee geconfronteerd dat ze geen andere uitweg meer zien. Het is de vraag of deze pubers deze fout niet hadden gemaakt als ze van jongs af aan zijn opgeleid met gebruik van social media.

Kinderombudsman Marc Dullaert luidde in het Nederlands Dagblad aan de noodklok: ”Mediascholing is net zo belangrijk als rekenen en taal. In het Verdrag voor de Rechten van het Kind staat dat een kind recht heeft op educatie. Aangezien dat verdrag 25 jaar oud is denk ik dat recht tegenwoordig slaat op mediascholing. Een kind heeft daar recht op.” Dullaert geeft daarin wel aan dat de eerste verantwoordelijkheid, zoals ook in het verdrag staat, ligt bij de ouders. Een school kan volgens hem daar wel een hulp bij zijn.

Naamloos

Steve Jobs
Tijl Rood, schooldirecteur van de Steve Jobsbasisschool De Ontplooiing in Amsterdam, gelooft dat als kinderen systematisch met een computer worden opgevoed, ze een zelfbewustzijn creëren van wat wel en wat niet op internet kan. “Het is volstrekt kansloos om ze alleen maar te waarschuwen tegen wat ze niet moeten doen op internet. Je wordt niet mediawijs door een cursus te volgen, maar wel door er structureel mee op te groeien.” Rood vindt Nederland een mediawijsland en we hebben volgens hem niet met iets nieuws te maken. “Ouders moeten ook niet alles van de kinderen willen zien. Ze moeten wel een eigen privacy hebben, ook online. Je gaat ook niet elk telefoongesprek meeluisteren om te horen wat ze wel of niet moeten zeggen tegen hun vrienden.” Volgens Rood moeten ouders wel iets af te weten van social media, maar ze niet constant corrigeren. Aan een zelfbewustzijn van wat wel en wat niet op internet kan hebben kinderen meer, want dat helpt later ook in de sociale wereld.

Naamloos1

Helpwanted.nl
Er gaat later af en toe wel eens iets mis. Dat merkt Maaike Pekelharing van helpwanted.nl steeds vaker. Bij haar organisatie komen vooral meisjes terecht van wie pikante foto’s op social media verschijnen. “Het is goed dat er meer aandacht wordt besteed aan mediascholing, maar er valt ook nog veel te winnen. Niet elke school besteedt er tijd aan, dus het kan strikter. Wat zou helpen is dat het overal wordt opgenomen in het onderwijsprogramma.” Mediascholing zou zeker kunnen helpen, maar er moet volgens Pekelharing meer worden gedaan om problemen op social media helemaal op te lossen. “Wat naaktfoto’s betreft moet er meer aandacht zijn voor het doorsturen van de foto’s. Daarmee worden levens kapotgemaakt. Een doorstuurder moet zich bewust worden van de impact die het kan hebben op het leven van een slachtoffer. Lessen daarover zouden wel kunnen helpen.

Digitaal specialist Remco Pijpers, werkzaam voor Kennisnet en Mijn Kind Online dat lesprogramma’s maakt voor in het onderwijs, deelt de mening van Rood. “Het is beter om kinderen aan te leren hoe ze aardig moeten zijn op internet. Daardoor leren ze hoe ze om moeten gaan met anderen en sociaal bij een groep te horen, iets wat kinderen willen. Dat werkt beter dan ze te vertellen wat ze wel en niet moeten doen. Dat weten ze allemaal wel.” Aandacht voor hoe ze digitaal moeten leren leven is belangrijk. Ouders, school en het kind zelf hebben elkaar daarin nodig. Ze moeten elkaar op een lijn vinden want er kan altijd iets misgaan. De nieuwe generatie lijkt beter voorbereid te zijn op het leven met zowel een sociaal als een technologisch tintje. Hopelijk is de tijd van de tragische Facebookpost over zelfmoord snel verleden tijd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s