‘Sky News is een vijand van de vrijheid’

“I’m very sad, very sad, that journalists in UK do not support us, that journalists in UK betray what journalism is about by thinking that people cannot be grown enough to decide if a drawing is offending or not. Because you are not even showing it”, treurt de Franse Caroline Fourest van Charlie Hebdo in de camera van SkyNews. “And this, it is completly crazy that in UK you cannot show a simply drawing as that, with Mohammed…”

En dan gebeurt er iets opmerkelijks. Terwijl Caroline Fourest de cover van de nieuwe Charlie Hebdo wilt laten zien, zoomt de cameraman uit. Desondanks blijft de cover toch in beeld. Het gevolg is dat ze abrupt wordt onderbroken door Sky News-presentatrice Dharshini David met de volgende woorden. “We have chosen not to show that cover, so we would appreciate not showing that.” David verontschuldigd zich voor het eventueel beledigen van het publiek. De Charlie Hebdo-journaliste komt niet meer terug in beeld en het journaal gaat door naar het volgende onderwerp.

Met andere woorden: wij van SkyNews bepalen wat het Britse publiek wel en niet mag zien. De Charlie Hebdo-cover mag het Britse publiek niet zien en wie alsnog probeert wordt zonder pardon door ons gecensureerd. Na de aanslag op Charlie Hebdo werd in binnen- en buitenland geroepen dat er een vrijheid van meningsuiting is. Het is saillant te noemen dat het Britse Sky News hier niet in meegaat.

Reactie Fourest
Caroline Fourest reageert op Twitter gekwetst op de gebeurtenissen. “Wat een belediging op het intellect.” Het is niet de eerste keer dat Fourest dit kunstje flikte. Ze smokkelde eerder het werk van Charlie Hebdo binnen tijdens een live-interview op CNN, dat er ook voor kiest om de cartoons van het satirische Franse weekblad niet te tonen. “Als je dat weigert te brengen ben je volstrekt waardeloos als nieuwsmedium”, zegt Fourest. “Je bent volstrekt onbetrouwbaar als nieuwsmedium. Dan ben je geen journalist, maar een hypocriete huichelaar. Een verrader van de democratie. Een vijand van de vrijheid.”

Sky News en CNN zijn niet de enige Engelstalige media die de cover van de nieuwste Charlie Hebdo weren. Onder meer de Amerikaanse krant The New York Times en Engelstalige persbureaus Reuters en Associated Press hebben besloten om de cover niet publiekelijk te plaatsen. In Frankrijk en Duitsland wordt het voorblad wel getoond in de media. In Turkije besloot een rechtbank dat sites die de cover van de laatste Charlie Hebdo publiceerde werden geblokkeerd.

Steunbetuiging
De Amerikaanse journalist Jeff Jarvis schreef op zijn eigen site “als je een krant van naam bent, als je het hoogste voorbeeld bent van Amerikaanse journalistiek, als je verwacht dat anderen jouw journalisten steunen wanneer zij worden bedreigd, wanneer je respect hebt voor een publiek dat zelf kan nadenken, steun dan verdomme Charlie Hebdo en informeer je publiek. Plaats die cartoons!” Hij doelt op The New York Times.

The Washington Post toont de cover wel zonder problemen, net als The Guardian. Echter is ook daar iets opmerkelijks aan de hand. Bovenaan het artikel staat ‘Waarschuwing: dit artikel bevat het plaatje van de cover van het tijdschrift, die sommigen als beledigend kunnen ervaren’. Het plaatje van de cover staat heel klein, links onderaan het artikel afgebeeld.

Cover
Op de cover van de nieuwste Charlie Hebdo is een huilende profeet Mohammed te zien. In zijn handen heeft hij een bord met daarop de tekst ‘Je suis Charlie’ vast. Deze zin werd in de dagen na de aanslag veel gebruikt door mensen die hun steun wilden betuigen aan de slachtoffers van de bloederige aanslag. Boven aan de cover staat: ‘Tout est pardonné’, wat ‘alles is vergeven’ betekent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s