‘Geen conclusies trekken die je niet kan trekken’

Het ramptoestel MH17 domineerde in 2014 lang het nieuws. Nadat het toestel op 17 juli neerstortte in Oost-Oekraïne, stortten de media zich op de zaak. Een van de onderwerpen die werd belicht, was de schuldvraag van de ramp. Er kwamen enkele frames voort uit een onderzoek van de Mediaredactie naar de berichtgeving van AD en De Gelderlander over de schuldvraag van de MH17. Zo schreven beide kranten vaak over de softe aanpak van de Nederlandse regering, maar ook over ‘het foute Rusland’ en Poetin.

Framing betekent dat een onderwerp op een bepaalde manier wordt verteld, oftewel wordt ingekaderd. De Gelderlander was wel voorzichtig in het beschuldigen van Rusland. “Zeker in het begin moet je alle opties open houden”, vertelt Cyril Rosman, redacteur van De Persdienst, de nieuwsdienst die het algemene nieuws van de Wegenerkranten verzorgt. “We schreven wel dat de meest waarschijnlijke optie was dat het pro-Russische rebellen waren. Het is wel hoe wij werken. Eerst beschrijven wat er aan de hand is en nog geen conclusies trekken die je niet kan trekken. Later werd wel duidelijk dat het om een BUK-raket in handen van de rebellen ging.”

“Oekraïne en pro-Russische separatisten beschuldigen elkaar.”
De Gelderlander, 18 juli 2014

Onderwerpen
De kranten schreven na de ramp over verschillende onderwerpen, waaronder de schuldvraag en over de nabestaanden. “Volgens mij hebben we zeker in het begin overal over geschreven”, vervolgt Rosman. “Er werd een groep verslaggevers samengesteld die over het onderwerp ging schrijven. Toen hebben we ook vastgesteld waarover we wilden berichten.” Rosman heeft wel iets op te merken over de berichtgeving van De Persdienst. “Ik vind dat we op een gegeven moment iets te weinig hebben bericht over de buitenlandse politiek rondom de ramp. We hebben veel verhalen gehad over identificatie en de nabestaanden. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Nieuwsuur, die hebben in die tijd goede onderwerpen gehad over het politieke verhaal en wie de schuldige was. Dat hebben wij een tijdje minder gedaan.”

Daar was een duidelijke reden voor. “Onze correspondent was toen terug in Rusland en wij zaten gewoon in Nederland. Nieuwsuur heeft heel lang mensen gehad in Kiev en Donetsk. En wij krijgen sowieso lastiger toegang tot de ‘hogere politieke kringen’. Als je van de NOS bent, kom je makkelijker binnen. Dus ik had er zeker meer over willen schrijven, maar het moet ook kunnen.”

grafiek mh17
Het aantal berichten in De Gelderlander over de MH17 (blauw) en alleen de schuldvraag (rood).

Tevreden
Toch is de redacteur tevreden over de berichtgeving. “Volgens mij hebben we het goed gedaan. Vooral onze correspondent (Joost Bosman, red.) daar. Uiteindelijk hebben we nog een longread op internet gemaakt. Daar heeft een boel tijd in gezeten, maar bood wel veel duidelijkheid.” Rosman geeft toe dat volledige objectiviteit in deze kwestie bijna niet mogelijk is. “Lastig. We doen ons best om objectief te zijn, maar je bekijkt de hele kwestie wel door een Nederlandse bril. Veel mensen in Rusland zullen ons zien als bevooroordeelde, Westerse journalisten. Maar ik denk dat we er redelijk in geslaagd zijn om objectief te berichten.”


Een reportage van Russia Today over de ramp, waarin Oekraïne wordt beschuldigd.

Nu Wegener waarschijnlijk wordt overgenomen door het Belgische De Persgroep, ook eigenaar van het AD, kan de berichtgeving van De Gelderlander en het AD wel eens hetzelfde worden. “Die plannen zijn er, ja”, vertelt Rosman, die niet weet of er dan iets zal veranderen in de berichtgeving. “Wist ik het maar. We weten niet hoe het gaat lopen. Het kan zijn dat wij meer leunen naar het AD, maar ook andersom. De tijd zal het leren.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s