Taakstraf na doodrijden: mede mogelijk gemaakt door de Wet

Op 19 mei 2013 verloor een 32-jarige Poolse seizoensarbeider de macht over het stuur in een flauwe bocht op de Heldensedijk in Meijel. Hij reed de tweejarige Ize Derijks uit Heesch en haar grootouders aan. Toen de politie arriveerde, waren ze al overleden. Anderhalf jaar later werd de 32-jarige man veroordeeld tot 120 uur taakstraf. Gefrustreerd als de vader van het meisje was, gooide hij een stoel naar de rechter en schreeuwde dat deze straf veel te laag was. Op social media uitten veel mensen hun onvrede met deze – volgens hen – te lage straf.

De rechter vond dat schuld niet kon worden bewezen. De exacte snelheid is niet vastgesteld en justitie gaat uit van aannames. De verdachte bleef erbij niet te hard te hebben gereden en dat het fout ging omdat hij de auto probeerde te corrigeren toen het stuur naar links trok.

Maar was het wel een te lage straf? Volgens de media wel. De wet zegt wat anders. Als iemand nu een verkeersovertreding maakt, zoals te hard rijden, krijg je vaak een simpele geldboete. Maar valt er een dode bij diezelfde verkeersovertreding, dan gaan nu niet automatisch die straffen fors omhoog. De rechter blijft kijken naar de overtreding en niet naar het gevolg. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat in 2006 81% van de bevolking van 16 jaar en ouder vindt dat misdaden in Nederland over het algemeen te licht bestraft worden.

“Op het moment dat er in de wet zou komen te staan dat het te hard rijden bestraft wordt met bijvoorbeeld 500 euro, dan is de sprong naar een rechtstreekse gevangenisstraf een stuk makkelijker. Maar wanneer dat te hard rijden het gevolg heeft dat er iemand aan overlijdt, is een gevangenisstraf meer op z’n plaats”, aldus voormalig hoogleraar verkeersrecht en rechten, Rinus Otte in EenVandaag. “Dat is nu niet het geval. Dat betekent dat je dat schuldmisdrijf zou moeten vervangen door een ander systeem in de wet waarbij je de kale overtreding hebt en rechtstreeks aan die overtreding een gevangenisstraf koppelt op het moment dat er iemand aan overlijdt. Zo simpel is het eigenlijk.”

Negatieve berichtgeving
“De Poolse seizoensarbeider wordt verteerd door schuldgevoelens en schaamte”, zegt advocaat Misja Geeratz namens hem. De advocaat reageert hiermee op de storm aan publiciteit die het vonnis – een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur – van de rechter in Roermond veroorzaakte.

Volgens advocaat Geeratz is er sprake van een onterechte negatieve beeldvorming rond zijn cliënt. “De indruk is ontstaan dat onze cliënt geen berouw zou hebben getoond, maar dat is onjuist. Hij heeft al tijdens de proformazitting laten weten spijt te hebben. Hij toont oprechte emoties en is een menselijk wrak. Hij is zich zeer bewust van de tragedie die hij heeft aangericht. Wat hem verteert is het feit dat hij niet weet hoe hij de macht over het stuur heeft kunnen verliezen. Dat hij zich niet rechtstreeks heeft gewend tot de nabestaanden komt omdat hij zich schaamt.”

Verschillende media noemt de straf die de Pool kreeg ‘slechts een taakstraf’. Dit wekt al het idee dat de makers van deze publicaties het ook niet eens zijn met de door de rechter opgelegde straf. Het zit vooral in het woordje ‘slechts’. Volgens het Van Dale woordenboek betekent ‘slechts’ niet meer dan, of, niet anders dan. Dit geeft aan dat door de woordkeuze de maker subjectief is over deze uitspraak.

Om deze stroom van negativiteit in de media te voorkomen, moet volgens Otte de wet worden veranderd. “Je moet uiteindelijk toch accepteren met elkaar dat je iemand makkelijker gaat veroordelen voor iets wat-ie nog steeds niet heeft gewild.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s