In Colombia kun je ook niet op de regering rekenen

Dat er in het conflict in Colombia geen uiterst goede en slechte partijen zijn, bewijst Amnesty met een verhaal over een 54-jarige vrouw die gedwongen op zoek moest naar een nieuwe woonplek. Om privacyredenen wordt haar naam niet genoemd, maar wordt er naar haar verwezen onder de naam María.

María is één van de zes miljoen Colombianen die gedwongen hun huis uit zijn gezet. Jarenlang was ‘El Tamarindo’ haar thuis. De boerderij ligt net buiten de stad Barranquilla in het Noorden van Colombia en was een veilige haven voor mensen die eerder al gedwongen hun woonplek moesten verlaten wegens het gewapende conflict in het land. De eerste mensen trokken er in 1999 naartoe en op het hoogtepunt woonden er 135 families. Maar ze konden er niet voor eeuwig hun vredige leven blijven leiden.

paramilitariesIn 2008 eisten lokale bedrijven de grond op. De autoriteiten en veiligheidsagenten van de overheid werden erbij gehaald en de eerste gedwongen uitzettingen waren een feit. Vijf jaar later was María de klos. De veiligheidsagenten en andere gewapende mannen, van wie gedacht werd dat ze bij de paramilitairen hoorden, vielen binnen en gooiden María en veel van haar medebewoners eruit. De groene en vruchtbare omgeving van de boerderij werd ingeruild voor de vernietiging door bulldozers.

“De dag dat we eruit werden gezet deed pijn”, herinnert ze zich. Ze was toen thuis, samen met een vriend. “Ze grepen me, gooiden me eruit, brachten al mijn spullen naar buiten en sloopten de boel.” Buiten werden ook andere mensen hun huis uit gezet. Er was veel paniek. “Waar ik bang voor was? Dat er een massamoord zou plaatsvinden, zoals ze in Colombia altijd doen. In dit land hebben we er al duizenden gezien.”

Volgens de internationale wet had de Colombiaanse regering de mensen moeten inlichten en duidelijk moeten aangeven om welke stukken land het ging. En als er mensen uitgezet gingen worden, moesten de bewoners daarvan op de hoogte worden gesteld. Dat is in het geval van María en haar medebewoners niet gebeurd.

De onderstaande video uit 2012 laat zien hoe boeren gedwongen worden hun land te verlaten. Het gaat hier niet om El Tamarindo.

“Mijn uitzetting heeft de slechts mogelijk impact gehad op mijn leven. Als je zo arm bent als ik, 54 jaar. En dan wordt alles van je afgepakt. Ik moest alles wat ik gezaaid had achterlaten. Al mijn planten, mijn dieren. Ik raakte alles kwijt. Waarom moesten ze ons zo behandelen?”

Samen met de andere uitgezette bewoners van El Tamarindo woont María nu op het laatste kleine stuk land dat over is: ‘El Mirador’. Genoeg voedsel verbouwen om van de leven is bijna onmogelijk voor ze. En de situatie verergert alleen maar omdat recent ook de watervoorziening beperkt is. De kinderen in de gemeenschap worden er ook door beïnvloed. Ze eten slecht, er is geen geld om ze naar school te sturen en ze hebben weinig plek om te spelen.

Veel van de uitgezette bewoners uit de omgeving vragen de lokale en regionale autoriteiten om hen snel een nieuwe woonplek te geven. Een plek die ze hun thuis kunnen noemen, maar vooral een plek waar hun mensenrechten gerespecteerd worden. “De lokale overheid is niet geïnteresseerd in ons, het maakt ze niks uit dat wij ook mensen zijn”, vertelt María. “Er is niet eens een begin gemaakt om ons te helpen.”

“Mensen als María vragen niet veel”, aldus Marcelo Pollack, die Colombia onderzoek bij Amnesty. “Gewoon een veilige plek die zij hun thuis kunnen noemen en een kans om op het land te werken. De Colombiaanse overheid heeft de wettelijke verplichting om erop toe te zien dat hun rechten worden gerespecteerd en beschermd. Veel mensen zijn meerdere malen gedwongen uit hun huis gezet en verhuisd. Het wordt tijd dat ze voor goed een veilige plek krijgen waar ze kunnen leven.”

https://www.amnesty.org/en/articles/blogs/2015/03/looking-for-a-place-to-call-home-forced-evictions-and-dispossession-in-el-tamarindo-colombia/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s