Sjoenders bij het kampioenschap van NEC

NEC is kampioen en daar zijn wij als geboren Nijmegenaren natuurlijk blij mee! We maakten het kampioenschap van dichtbij mee. Sjors en Sander waren vrijdag als pers voor ForzaNEC aanwezig bij de kampioenswedstrijd NEC – Sparta, terwijl Sjoerd de harde kern in vak 080 wakker hield. Zaterdag filmden Sjoerd en Sander voor Sportnieuws de huldiging op de Wedren in Nijmegen. Bekijk hier de resultaten:

Vrijdag: NEC – Sparta
Wedstrijdverslag door Sjors

De cirkel is rond. De schaal gaat omhoog. NEC is kampioen en keert na een seizoen alweer terug naar het niveau waar de Nijmegenaren thuishoren: de eredivisie. Een seizoen waarin de ploeg elke wedstrijd de betere was, is de club acht minuten voor het einde van de competitie al zeker van de titel. Na veertig jaar zijn de Nijmegenaren, onder leiding van oefenmeester Ruud Brood, weer kampioen van de eerste divisie. Met een 1-0 overwinning op het Sparta van de gehate Alex Pastoor stelde de Nijmegenaren het kampioenschap veilig.

Het was misschien niet de beste pot voetbal van het seizoen, maar wat maakt dat uit. Kampioen word je door wedstrijden te winnen. En dat deed NEC tegen Sparta voor de 28e keer dit seizoen. De eerste helft was er niet te merken dat er een kampioenselftal op het veld stond. Sparta maakte het NEC lastig voetballen, al haalden een aantal spelers van NEC niet hun gebruikte niveau. De kampioensdruk was toch een zware last op de schouders van de spelers. Navarone Foor kreeg in de eerste twintig minuten twee kansen op een doelpunt, maar dat werd twee keer voorkomen door de Sparta-verdediging.

Sparta was in de eerste helft vooral gevaarlijk uit de counter. Een keer kwam Sparta er echt goed door. Paul Gladon kreeg na een steekpass een mogelijkheid om te scoren. Joshua Smits reageerde echter uitmuntend op de 1-op-1 kans. Het balbezit was ruim in het voordeel van de Nijmegenaren, maar zij verzuimden om daarmee kansen te creëren. De grootste kans aan Nijmeegse zijde was voor Christian Santos. De Venezolaan gleed de bal naast nadat Sjoerd Ars eerst over de voorzet van Alireza Jahanbakhsh heen trapte.  Limbombe en Jahanbakhsh creëerde voor zichzelf nog een kans na een dribbel, maar echt gevaarlijk werd dit niet. De wedstrijd kwam in de eerste helft nooit echt tot leven.

Na rust kwam daar verandering in. De Goffert ontplofte toen Ars de Iraanse Jahanbakhsh wegstuurde in de 49e minuut. Met een voorzet op maat bereikte hij Santos, die NEC na het eerst kampioenschap in veertig jaar schoot. NEC voelde daarna niet meer de druk waar het in de eerste helft last van had. Sparta kon niet meer counteren. Strijd, rust en organisatie brachten  de Nijmegenaren nooit echt in gevaar. Middenvelder Dogan was voor Sparta twee keer dichtbij, maar kwam niet verder dan de deklat.

NEC was dicht bij een 2-0 via Ars, Jahanbakhsh en Foor. Maar het maakte niet uit. Het kampioenschap kan worden gevierd. Het vuurwerk ging de lucht in. De Goffert schreeuwde zoals het al jaren niet meer had gedaan. Iedereen springt. Iedereen danst. Iedereen is blij. Het hele jaar heeft de ploeg kei en keihard gewerkt. Nooit had er iemand het gevoel alsof het niet zou kunnen lukken. Dit NEC heeft dit jaar buitengewoon goed gepresteerd en is de terechte kampioen.

Reactie Bart van Ingen door Sjors
Met een grote lach op zijn gezicht wandelde algemeen directeur Bart van Ingen vrijdagavond door de catacomben van het Goffertstadion. Een knuffel hier, een felicitatie daar. Na de 1-0 zege op Sparta en het veiligstellen van de titel was het feest, ook voor Van Ingen. “Dit is, na zo veel jaren en na zo’n vorig seizoen, eerherstel in het kwadraat.”

“Roda-uit was heel belangrijk. Daar kwamen we op zes punten afstand. Na de winterstop had Roda het alleen maar lastiger. Wij hadden een moeilijke wedstrijd tegen Eindhoven (3-0 verlies, red.), maar daarna hebben we ons toch herpakt. Dan zie je dat we een heel effectieve ploeg hebben. Het is ook niet zo dat tegenstanders geen kansen creëren tegen ons, maar het zit gewoon goed in elkaar.”

Met 12.501 toeschouwers was het vrijdag tot aan de nok toe vol in de Goffert. “We hadden wel twee keer uitverkocht kunnen zijn, als we ons best hadden gedaan. In Nijmegen is het heel simpel: als het slecht gaat wordt er genuild, maar als het goed is gaat men er ook achter staan. Het is allemaal leuk en aardig, maar als je geen supporters hebt die erachter staan, dan sta je alleen.”

Reactie Navarone Foor door Sander
Navarone Foor werd in de kampioenswedstrijd van NEC tegen Sparta (1-0) bekroond tot Man of the Match. Uiteindelijk stond hij ook zelf met de schaal in handen. “Prachtig natuurlijk. Je weet niet wat je mee maakt in zo’n korte tijd. Eerst degradeer je, nu word je kampioen.”

Toch was het lange tijd een moeizame wedstrijd tegen de Spartanen, die zich niet lieten kennen. “De spanning zat er enorm op. Toen de 1-0 werd gemaakt, was het klaar. Sparta zou niet meer terugkomen met twee goals, dat wisten we wel. Maar daarvoor waren ze soms nog best gevaarlijk. We hadden geluk dat Joshua zo goed stond te keepen.”

Hoewel het voor aanvang van het duel al feest was in de Goffert, ontplofte het stadion na het laatste fluitsignaal. “De ontlading was groot. We wisten eigenlijk wel dat we kampioen zouden gaan worden, maar toch. Het stadion zat bomvol, dat is prachtig om te zien.”

Een jaartje Jupiler League heeft NEC misschien wel goed gedaan. “Dat kun je achteraf wel zeggen, ja. Het is ook mentaal. Je speelt tegen mindere clubs in kleine stadions. Ook daar tegen moet je laten zien dat je het kan.” Foor kijkt uit naar de terugkeer in de eredivisie. “Tegen grote clubs spelen, dat mis je natuurlijk wel.”

Zaterdag: De huldiging
Voor de huldiging van kampioensploeg NEC werden Sjoerd en Sander op pad gestuurd voor Sportnieuws.nl. Daar maakten ze de volgende video:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s