Games moeten jongeren naar musea trekken

Musea hebben vaak een stoffig imago. Een museum laat veelal dingen uit een ver verleden zien en het enige wat je er kan doen is lopen, lezen en kijken. Daar komen veel jongeren niet op af en dus dacht Willem-Jan Renger, hoogleraar van het StudioLab Games & Interaction aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht (HKU), dat dit anders moet.

Games moeten musea interactiever, en dus aantrekkelijker, maken onder jongeren. “Het idee is een soort voorzorgmaatregel. Als je kijkt naar bijvoorbeeld bibliotheekgebruik, museumbezoek en de motivatie van jongeren zijn er allemaal grafiekjes die naar beneden wijzen. We moeten kijken hoe we dat op een bepaalde manier kunnen counteren.”

Als voorbeeld gebruikt Renger de Tweede Wereldoorlog. Het aantal ooggetuigen van de deze oorlog neemt af. “We moeten dus een nieuwe manier vinden om het verhaal van deze strijd om een interactieve manier te brengen. De bezoeker moet voelen hoe het is om keuzes te maken tijdens zo’n oorlog. Moet ik de joodse buurvrouw helpen, of moet ik voor mijn eigen veiligheid gaan?”

Nieuwe technologieën
Waar veel musea nog ouderwets zijn en met oude communicatiemiddelen werken zoals een pen en papier, zien andere musea de mogelijkheid om nieuwe technologieën toe te passen zoals apps en games. “Nieuwe generaties hebben steeds minder voorkennis en leven in een digitale wereld. Daar moeten musea op inspelen”, vindt Renger.

“Dat wil niet zeggen dat je een Pokémon- of Mariogame in een museum plaats en dat het probleem is opgelost, het idee is dat de games aanvullen op het verhaal wat het museum wil vertellen.”

Speel hier het Smokkelspel dat door Willem-Jan Renker is ontworpen voor het Nederlands Openluchtmuseum.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s