‘Dag van de Dans’ onbekend bij dansacademie

Op de Internationale Dag van de Dans, die elk jaar op 29 april is, verwacht je dat een dansacademie flink uitpakt. Niets blijkt minder waar op de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Sterker nog: de meeste docenten en leerlingen van de Fontys dansacademie hebben geen flauw benul van het bestaan van de Dag van de Dans.

Geen posters, geen vlaggetjes en geen workshops op de Hogeschool in Tilburg. Het is een ‘gewone’ woensdagmiddag. De 19-jarige studenten danseducatie Jet Robert en Vita Maljers vinden dat daar verandering in moet komen. “We moeten juist op zo’n dag als vandaag naar scholen gaan en workshops geven aan jongeren”, vindt Maljers. “Of een flashmob doen in de stad. Dan snijdt het mes aan twee kanten vanwege onze opleiding”, vult een glunderende Robert aan. Bekijk hieronder de beelden van hoe zo’n flasmob eruit zal zien:

Maljers wist wel dat er een Dag van de Dans bestond, maar ze wist niet precies wanneer die was. Robert wist niet eens van het bestaan af. “Nu we het wel weten kunnen we alvast gaan brainstormen voor volgend jaar”, vertelt Robert. De twee studenten gaan volgend jaar naar Zuid-Afrika om in aanraking te komen met een andere danscultuur en om Afrikaanse jongeren de westerse dansworkshops te geven.

Overvloed
De Dag van de Dans is niet heel bijzonder te noemen, aangezien er ongeveer vierhonderd ‘speciale dagen’ in het jaar zijn. Op www.issuekalender.nl zijn al deze dagen gerangschikt. Volgens Maarten Spaans, de maker van deze kalender, is er voor ieder wat wils. “Als je zo’n lijst helemaal bij elkaar ziet, dan denk je: dit is wel heel veel. Maar ze zijn niet allemaal even boeiend voor iedereen. Ik heb als kerel van 32 wat meer met Movember, waarbij je je snor laat staan in de strijd tegen prostaatkanker, dan dat ik heb met de Dag van de Dans.”

“Zo’n speciale dag kun je bij ons aanvragen. Op dit moment is bijvoorbeeld het vluchtelingenbeleid een hot item”, legt Spaans uit. Robert vindt het initiatief van de issuekalender goed. “Je denkt toch even extra aan het thema van de dag, maar geef er dan meer aandacht aan.” Maljers sluit zich daarbij aan en noemt de Dag van de Dans een meerwaarde om te laten zien hoe mooi het vak is.

Werelderfgoed
De Dag van de Dans is in 1982 georganiseerd door de International Dance Council van UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. De Dag van de Dans is in dit geval door de Verenigde Naties uitgeroepen en daar haken allerlei organisaties op hun eigen manier op in.

Dat de Fontys Hogeschool voor de Kunsten niets doet met deze dag, roept vragen op. Volgens dansdocent Soosan Gilson komt dat omdat 29 april een ‘erg ongelukkige dag’ is. “Wij hebben te maken met themaweken. Daarnaast is het bijna meivakantie en moeten we projecten afronden. Misschien moeten we dat volgend jaar anders gaan plannen. We moeten het dansplezier overdragen aan jongeren”, sluit de docent af.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s