Vanuit het Torentje het WK Beachvolleybal kijken

Terwijl voetbalfans al jarenlang smachten op een wereldkampioenschap (WK) in eigen land, kregen hockeysupporters vorig jaar al hun ‘eigen’ WK toegewezen. Dit jaar is het de beurt aan de beachvolleyballiefhebbers. Iedereen kan dit jaar op de Dam in Amsterdam, op het Marktplein in Apeldoorn, in de Rotterdamse haven en tot slot drijvend op de Hofvijver in Den Haag naar alle beachvolleyballende wereldtoppers komen kijken.

Over twee weken is het al zover, maar toch is er nog weinig aandacht voor een WK in eigen land. “We krijgen als beachvolleyballers normaal maar een minuutje zendtijd in het Sportjournaal van de NOS”, zegt Reinder Nummerdor. Nummerdor is samen met zijn oude partner Richard Schuil de best presterende beachvolleyballer die Nederland ooit heeft gehad.

Hij werd bij de Olympische Spelen van Bejing in 2008 vijfde en vier jaar later stond hij als vierde net naast het podium in Londen. “Dat de NOS dit jaar het WK helemaal live gaat uitzenden, is een enorme boost voor de sport.” Het Nederlandse beachvolleybal is van wereldniveau. Dat veel Nederlanders niet op de hoogte zijn van het feit dat er binnenkort een WK is vinden de leden van Volleybal Team Nederland dan ook merkwaardig.

Nederlandse kanshebbers
Nummerdor is een van de kanshebbers op het WK. Afgelopen zondag eindigde hij, met zijn nieuwe partner Christiaan Varenhorst, als vierde bij een wedstrijd in het Kroatische Porec nadat hij er vier weken uit had gelegen vanwege een peesblessure. Landgenoten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wonnen het Major-toernooi, hoogste beachvolleybalcompetitie, in Kroatië en daarmee staan ook zij op de kandidatenlijst voor de eindzege op het WK. Bij de vrouwen staan Marleen van Iersel en Madelein Meppelink vaak op het podium bij het Grand Slam toernooi en dat is ook precies de plaats waar we ze kunnen verwachten op het WK.

In de infographic hieronder staan de andere favorieten. De zwarte kaart voor de mannen en wit voor de vrouwen.

//www.thinglink.com/card/665275555502882817

//www.thinglink.com/card/665309310460362753

‘WK is katalysator voor de sport’
Beachvolleybal is in Nederland een van de snelst groeiende sporten “In 2005 waren er slechts vier beachvolleybalverenigingen. Inmiddels zijn het er meer dan tweehonderd”, zegt directeur van de Nederlandse volley- en beachvolleybalbond, Nevobo, Michel Everaert. Als directeur van de bond regelt hij ook mede het WK. “Het is een samenwerkingsproject met sportmarketingsbureau TIG Sports. We hebben meegeholpen met het concept om het kampioenschap naar Nederland te halen en waren aanwezig tijdens de gesprekken met de organisatie. Het concept is gezamenlijk gemaakt.”

“Het WK is een begin- en eindpunt voor de populariteit van het beachvolleybal in Nederland”, vervolgt Everaert. “Een tijdje terug hebben we een plan van zes tot zeven jaar opgebouwd en dat is heel succesvol gebleken. Met het WK kunnen we weer vanaf een nieuw punt beginnen.”

Snelst groeiende sport
Everaert hoopt dat met het WK ook Nederlanders die normaal gesproken niet in aanraking komen met de sport, te bereiken. “Een WK is hét feestje voor de sport. Alles om het wereldkampioenschap heen moet worden gevierd en mensen moeten worden aangezet om te gaan beachvolleyballen. Er zijn nu 40.000 Nederlanders die regelmatig beachvolleyballen en dan bedoel ik niet de mensen die wel eens een balletje overslaan op het strand. Het WK is een publiekstrekker, een katalysator voor de sport.”

De stadions zijn in aanbouw al een publiekstrekker. De bussen met toeristen die langskomen maken er nu al foto’s van. Eén beveiliger moet ervoor zorgen dat de toeristen niet op de plateaus gaan om foto’s te maken. “Dat het een mooie tijd mag worden en iedereen mag genieten van het Nederlandse beachvolleybal.” Dus ook de minister-president, die van TIG Sports nog een kaartje in zijn postbus mag verwachten.

http://s375.photobucket.com/user/Geeske_van_Veenendaal/embed/slideshow/Bouw%20WK%20beachvolleybal%20stadion

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s