Is Napels voorbereid op een nieuwe uitbarsting van de Vesuvius?

De afgelopen tijd komen vulkanen steeds vaker in het nieuws. Zo blijkt dat op de planeet Venus actieve vulkanen zijn. In Indonesië staat een vulkaan op het punt van uitbarsten. Tijd voor ons om één van de grootste uitbarstingen in de geschiedenis te analyseren. Sjoenders is eind juni in Napels, waar in 79 na Christus de Vesuvius explodeerde.

Zie hier een reconstructie van de uitbarsting in 79 na Christus.
Deze eruptie kostte ongeveer 10.000 mensen het leven, waarvan slechts 2300 lichamen zijn teruggevonden. De plaatsen Pompeï, Stabiae en Oplontis werden volledig bedolven met een vier meter dikke laag vulkanisch as en brokstukken van de Vesuvius. De Vesuvius is na deze eruptie nog negen keer uitgebarsten. Dat was in 1944 voor het laatst. Sjoenders gaat op zoek naar echte Napolitanen die deze uitbarsting hebben meegemaakt.

Maar Sjoenders kijkt ook in de toekomst. Zo heeft de gemeente in Napels een rampenplan opgesteld. Een rampenplan dat volgens sommige kenners tekort schiet. Is de gemeente voorbereid op een nieuwe uitbarsting van de stratovulkaan? Of van de Supervulkaan? De Supervulkaan is minder bekend en ligt in de zee vlakbij Napels. Vesuvius is slechts het kleine broertje van deze vulkaan. Wat als deze grote jongen een uitbarsting krijgt?

Kortom, genoeg vragen om naar Napels af te reizen. Dat doen wij dan ook speciaal voor jullie, maar toch ook een klein beetje voor ons!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s