Vesuvius kan levensgevaarlijk zijn

“Dat het al die tijd rustig is rondom de Vesuvius, wil niks zeggen over hoe de vulkaan zich in de toekomst zal gedragen”, zegt de Nederlandse vulkanoloog Manfred van Bergen. De laatste uitbarsting van de Vesuvius was aan het einde van de tweede wereldoorlog. Nu zijn er sinds 71 jaren verstreken sinds 1944 en dat is natuurlijk lang geleden. Maar als de geschiedenis ons een ding heeft geleerd, is het dat vulkanen niet te peilen zijn.

“Je kunt beslist niet zeggen wanneer de vulkaan weer uit gaat barsten”, vervolgt Van Bergen. “Zeggen dat het nooit meer gaat gebeuren is dan ook onzin. Er zitten tussenpozen in. Dat kan variëren van een paar jaar tot duizenden jaren.” Het zou dus kunnen dat de Napolitanen morgen al onder de kokende lava kunnen zitten.

Al wil Van Bergen vooral dat er een genuanceerd beeld van het gevaar moeten worden weergeven. “Het is makkelijk om een chaos rondom de vulkaan neer te schetsen, maar omwonende moeten wel beseffen dat ze in een gevaarlijk gebied wonen.” Wat Van Bergen weet van de laatste keer dat hij er was, is dat niet alleen in Napels, maar ook in de andere plaatsen om de vulkaan heen omwonenden goed worden geïnformeerd over wat ze moeten doen als er een uitbarsting komt.

“Maar probeer dat maar is in goede banen te leiden. Napels is natuurlijk een ontzettend grote stad dus de kans dat het logistiek allemaal klopt is nihil.” Volgens de vulkanoloog zijn er in het rampenplan verschillende stadiums opgesteld. “In een bepaald stadium is bijvoorbeeld geschreven wat er gebeurt als er van tevoren al wordt gezien dat de vulkaan gaat uitbarsten. Mensen zijn dan eerder op de hoogte van het feit dat ze snel moeten evacueren.”

Maar er zijn ook stadiums geschreven waarbij dat niet is. En om dan de evacuatie van meer dan een half miljoen mensen in goede banen te leiden is niet te doen. “De vulkaan wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden, maar tegen sommige uitbarstingen is weinig te plannen. De Vesuvius heeft een geschiedenis met enorm heftige uitbarstingen. We kennen allemaal de uitbarsting van Pompeii, maar daar is weinig data van. Van de uitbarstingen in de 17de eeuw en van 1944 weten we veel meer.”

Daardoor zou Napels beter bestand kunnen zijn tegen een nieuwe uitbarsting van de grootste vulkaan van Europa, maar de geschiedenis van de vulkaan leert men dat de uitbarstingen eigenlijk zo heftig zijn dat er moeilijk gereageerd kan worden. “Maar daarom is het goed dat de vulkaan constant in de gaten wordt gehouden en dat er bij elke beweging op de seismograaf meteen alarmbellen afgaan.”

Een uitbarsting kan heftige gevolgen hebben op Napels, maar er wordt in ieder geval gedaan wat nodig lijkt te zijn om dat te voorkomen. Volgens Van Bergen wordt er in de regio in ieder geval genoeg aandacht aan besteed door middel van voorlichting, maar of alles goed zal verlopen als de uitbarsting eenmaal daar is, is onzeker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s