‘Nieuws van het observatorium wordt vaak verdraaid’

De media en andere wetenschappers gaan onzorgvuldig om met nieuws over vulkanen rondom Napels. Dat zegt Luca d’Auria van het Osservatorio Vesuviano, de organisatie die vulkanen als Campi Flegrei en de Vesuvius in de gaten houdt. Er wordt volgens hem al snel gepraat over doemscenario’s, terwijl daar meestal geen sprake van is.

Een simpele zoekopdracht op Google brengt je bij artikelen over de Campi Flegrei die het leven in Europa bedreigt of de dreigende uitbarsting van de Vesuvius, die nog erger zou zijn dan die in 79 na Christus, toen Pompeii werd verwoest. Volgens d’Auria valt het allemaal wel mee. “Het zijn actieve vulkanen, dus er is altijd gevaar. Maar zo erg als media en andere wetenschappers het maken, is het niet.”

Supervulkaan zou einde mensheid kunnen betekenen

Campi_FlegreiHet observatorium brengt vaak zelf nieuws naar buiten over de vulkanen in de regio. “Dat nieuws wordt vervolgens verdraaid of verkeerd geïnterpreteerd, waardoor er spookverhalen de wereld in worden gebracht. Dat is niet de bedoeling. We doen er dan alles aan omdat recht te zetten, maar vaak is het dan al te laat.”

D’Auria benadrukt dat het observatorium de autoriteit is. “Wij houden die vulkanen elke dag in de gaten. Nieuws van ons is betrouwbaar. Wij spelen de informatie door naar de lokale overheid, die daarmee het rampenplan kan aanpassen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s